torek, 5. februar 2013

Prispevek v časopisu Dnevnik: Pred 2010 nihče ni verjel, da bo Ljubljana “plavala”

Na spletni strani Dnevnik.si smo zasledili članek na temo poplavne ogroženosti in poplav leta 2010. Naj spomnimo, da so takratne poplave zajele tudi del Ljubljane. Spodnja slika prikazuje poplavljeno Tržaško cesto pri Dolgem mostu. 

(Foto: Luka Cjuha/dokumentacija Dnevnika) 

Članek je zanimiv tudi zaradi komentarja dr. Roka Fazarinca (predaval je na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani):

"...a hidrolog Rok Fazarinc, ki je pripravil optimizirano varianto z zmanjšanim zadrževalnikom Razori in povečanimi ureditvami skozi Ljubljano, je jasen: če želimo, da je Ljubljana popolnoma varna pred poplavami, je treba zadrževalnik Razori zgraditi. 

»Urbana območja moramo varovati pred poplavami stoletnih vod. Čeprav je jasno, da je škodni potencial v Ljubljani daleč največji v Sloveniji, imajo posamezna ljubljanska območja danes zagotovljeno le dve- do petletno poplavno varnost. Območje Vrhovcev in Viča, ki je bilo pod vodo leta 2010, pa je varno pred poplavami s približno 20-letno povratno dobo,« je pojasnil Fazarinc. 

Po njegovih besedah gradnja zadrževalnika Razori ne pomeni, da se ne bo nič postorilo na območju Ljubljane. »Ravno nasprotno. Največ se bo naredilo prav na območju ljubljanske mestne občine, kjer se bo Mali graben v celoti reguliral, šest kilometrov njegove struge pa se bo povečalo skorajda stoodstotno,« je poudaril. 

Na vprašanje, kaj meni o strokovnjakih, ki trdijo, da se da tudi brez zadrževalnika Razori primerno zavarovati Ljubljano pred poplavami, je dejal, naj ti strokovnjaki najprej naredijo izračune in umestijo objekte v prostor. »Pred letom 2010 nihče ni verjel, da bo Ljubljana 'plavala'. Zdaj verjamejo. Če ne bomo izvedli omenjenih ukrepov, bo Ljubljana v povprečju 'plavala' vsakih pet let. In poplavljena bodo prav večja urbana območja,« je dodal hidrolog."

Članek je dostopen na straneh spletnega Dnevnika
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar