torek, 5. november 2013

Analiza plavin na Dravi

Prispevek sta pripravila Rožle Lavrač in Mateja Klun.
Pri predmetu urejanju vodotokov, ki ga predava prof. dr. Matjaž Mikoš, smo bili povabljeni na ogled odvzema vzorcev iz reke Drave za potrebe več projektov.
Osnova za oceno zrnavosti rinjenih plavin je zrnavost podlage. Najpogosteje jo določimo s sejalno analizo - oz. z določitvijo relativne pogostosti zrna plavin, ta postopek je značilen predvsem za analizo prodnatih plavin. Razvite so bile različne metode vzorčenja (odvzemanje in vrednotenje vzorca), te lahko odvzamemo na štiri različne načine in sicer: prostorninski odvzem (V), površinski odvzem (A), linijski odvzem (L) in točkovni odvzem (P).

Če na kratko opišemo glavne značilnosti teh štirih metod, pri prostorninskem odvzemu upoštevamo vsa zrna v izbrani prostornini, pri čemer odstranimo krovni sloj. Če je dmax zrna manjši od 20-30 cm dobimo s to analizo zadovoljive rezultate.  Pri večjih zrnih, pa analiza podceni bolj groba zrna in preceni drobnejša zrna. V tem primeru je smiselno uporabiti pravilo za določitev minimalne prostornine odvzema V [m3]>2.5 dmax [m]. Pri površinskem odvzemu upoštevamo vsa zrna na površini, pri linijskem odvzemu upoštevamo vsa zrna pod izbrano linijo in pri točkovnem upoštevamo vsa zrna pod določeno izbrano točko, oziroma po shemi. Po odvzemu vzorcev sledi preračun s katerim določimo zrnavost podlage. Na voljo imamo različne metode računa:

- Kellerhals in Bray (1971),
- Anastasijeva (1984),
- Fehru (1987).


Običajno se izračun izvede s kombinacijo in sestavljanjem teh metod, upošteva pa se tudi Fullerjeva zrnavostna krivulja
 

Z izvajalcem del smo se srečali tik pred mestom odvzema. Na odvzemu so bili prisotni tudi projektanti, kateri bodo zbrane podatke vključili v model Drave v računalniškem programu Mike (http://mikebydhi.com/). Z zbranimi podatki se bodo odpravili na Dansko na sedež podjetja, kjer se bodo naučili uporabe programskega orodja in tudi izdelali model. Med zbranimi podatki so batimetrija dna (pridobljena s sonarjem iz čolna (http://woodshole.er.usgs.gov/operations/sfmapping/bathy.htm) in lidarski podatki pridobljeni z aerosnemanjem (http://en.wikipedia.org/wiki/Lidar), ter seveda podatki o prodonosnosti dobljeni s terenskimi meritvami.


Odvzemno mesto pred pričetkom

Odstranitev vrhnjega sloja

Odstranjen vrhnji sloj in poravnana površina

Globinski odvzem

Linijski odvzem - napeljana linija


merjenje in popis vzorca linijskega odvzema


Ni komentarjev:

Objavite komentar