četrtek, 7. november 2013

Tožbe proti avstrijskemu upravljalcu hidroelektrarn na Dravi

Pred enim letom, so Slovenijo zajele hude poplave. O tem smo že pisalu tukaj, organizirali pa smo tudi predavanje na to temo. Že takrat se je govorilo o krivdi avstrijskega operaterja hidroelektrarn na Dravi (Verbund), ki naj bi z nepravilnim upravljanjem pred in med poplavami povzročil dodatno šlodo. Na spletni strani RTSLO je objavljen prispevek o tem, kako se vse več oškodovancev odloča za tožbe tega operaterja. Povezava do članka je tukaj.
Tožilstvo se bo verjetno oprlo tudi na pred kratkim razkrite izide hidrološke analize delovne skupine slovensko-avstrijske komisije za Dravo, ki je pokazala, da je po obilnih padavinah v zaledju na povečan pretok Drave na mejnem profilu vplivalo delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn.

1 komentar:

  1. Odsek iz večera: Vidnejšega napredka v avstrijskem predkazenskem postopku za zdaj še ni, a Serajnik kot zelo pomembno izpostavlja dejstvo, da se je pred kratkim, kot oškodovanec, postopku pridružila tudi avstrijska zvezna dežela Koroška. "To sicer nima neposrednega pravnega učinka, vsekakor pa je simbolno zelo pomembno, še posebej, ker na drugi strani avstrijsko okoljsko ministrstvo zagovarja Verbund," je povedal Serajnik.

    OdgovoriIzbriši