ponedeljek, 30. december 2013

EKSKURZIJA V LITOSTROJ

V torek, 10. 12., smo se študentje 1. letnika II. stopnje, programa Okoljsko gradbeništvo, v okviru predmeta Hidravlično modeliranje podali na ekskurzijo na bližnji Litostroj. Spremljal nas je izr. prof. dr. Matjaž Četina.
V mrzlem decembrskem jutru smo se podali na ekskurzijo v Litostroj
V Litostroju nas je lepo pričakal njihov predstavnik, po poklicu strojni inženir. Začetnemu predavanju o vodnem udaru, ki je bilo zelo zanimivo, saj smo o stvareh, ki smo jih slišali že v učilnici, veliko izvedeli tudi s strojniškega vidika; je sledila kratka predstavitev podjetja in pa ogled proizvodnih hal.

Predavanje o vodnem udaru

Litostroj je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo hidroenergetske opreme, kot so vodne turbine, črpalke in razne jeklene konstrukcije za hidroelektrarne.
Večina nas je bila zelo presenečena nad dejstvom, da v Litostroju delujejo mednarodno, med drugim izdelujejo turbine tudi za hidrocentrale v Kanadi. Nekaj dni nazaj so v podjetju podpisali pogodbo tudi z družbo Hidroelektrarne na Spodnji Savi za dobavo in montažo hidroenergetske in elektro opreme za novo HE v Brežicah. 

Razkazali so nam hale in okolico
Po proizvodni hali nas je spremljal tudi eden izmed nekdanjih študentov hidrotehnične smeri Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. V proizvodni hali fotografiranje ni bilo dovoljeno, zato smo se mimo nekaj tonskih Peltonk in Kaplank samo sprehodili in nabirali vtise. 

Peltonovi turbini
                                     
Z zanimanjem smo poslušali...
Ekipa 1. letnika OG s profesorjem Četino, predstavnikom Litostroja in Francisovo turbino

Tanja Tofil


                                      



                                 





Ni komentarjev:

Objavite komentar